Vizsla TúrákPowered by NetOffice

2009. augusztus 12. szerda
P7260378_.jpg
2009. szeptember 27., vasárnap, 9.00
Galóca (2008.) és Frédi (2009.) kutya emlékére
KÖZKÍVÁNATRA újra Pilisborosjenőn
Regisztráció 9.00-tól
A túra nehézségi foka: * * *

A túra hossza kb. 5.5 km, szintemelkedés: 198 m, időtartama: kb. 3.5 óra (a kalandozások, ostrom idejétől és a pihenőktől függően).Az eddigi kirándulások sikere és népszerűsége alapján szeptemberbem is túrázni hívunk minden kirándulni vágyó vizslát a gazdájával együtt KÖZKÍVÁNATRA ismételten Pilisborosjenőre, a 24. Vizsla Túra helyszínére. Nem titkolt célunk, hogy a rendezvényen ne csak négylábú kedvenceinket fárasszuk le alaposan, de mi gazdik is új embereket, barátokat ismerjünk meg. Szeretnénk továbbá, ha minél több és eltérő életkorú vizsla találkozhatna egymással, elősegítve a szocializációjukat. Várunk tehát mindenkit, akinek ilyen vagy olyan, saját vagy kölcsönkutyája, innen vagy onnan levő vizslája van és szívesen töltene el egy vasárnapot többedmagával. Várunk minden olyan vizslát, aki nem veszekedős, így kutyaközösségbe vihető. S természetesen szeretettel várunk minden vizslabarátot és kutyakedvelő embert!

Pilisborosjenő a fővárostól északra, a Pilis-hegység délkeleti lábánál lévő település a természetjárás szerelmeseinek kedvelt helyszíne. Megközelíthető a 10-es főútról. Lakossága: 2850 fő, belterülete: 124 ha, külterülete: 800 ha. A Pilisborosjenő északnyugati határában lévő Mackó-barlang már a jégkorszakot követően menedéket adott az embernek. Az őskori leleteken kívül bronz-, római és Árpád-kori leletek is előkerültek az ásatások során. A rómaiak idejében a Pilisborosjenő északi határában lévő Nagy-Kevély csúcsa alatt húzódott egy római út, amely Aquincumba vezetett. A népvándorlás korában avarok jöttek erre a vidékre, és csaknem 300 esztendeig éltek a környéken. Az előttük itt megfordult népekhez hasonlóan ők is a dunai átkelőhelyek és az onnan nyugatra vezető utak mentén mozogtak. ĺgy jutottak el a mai Pilisborosjenő környékére is: a régészek avar temetőt találtak a téglagyár területén. A honfoglalás idején Borosjenőt a Jenő törzs tagjai vették birtokukba, majd a falu különböző családok magánbirtoka lett. Első okleveles említése 1284-ből való, ekkor Burusjenew néven szerepel. A szőlőművelést az itt lakó királyi szolganép már ismerte. A falu 1351-ben a pálosoké lett, majd 1357-ben a domonkos apácáké. Az 1490-es években a solymári várához tartozott. A török uralom idején teljesen elnéptelenedett. A törökök visszaszorítása után németek népesítették be Borosjenőt. A település a kincstáré lett, majd a budai klarissza apácáké. A 17. század első felében Budai Bornemissza Bolgár Pál pest megyei nemes birtokai közé tartozott, majd Muslay Barnabás komáromi vitéz vette át. Az 1695-ös összeírásban a települést már Weindorf néven említették. 1800-ban József nádor vásárolta meg Borosjenőt Ürömhöz és Piliscsabához hasonlóan. A falu neves bortermelő helynek számított, valószínűleg innen kapta a "boros" jelzőt a nevében. Majd a 19. század második felében lett Pilisborosjenő, megkülönböztetendő az ország más azonos nevű falvaitól. A község lakosainak a bortermelésen kívül még a tejgazdálkodás jelentett fontos megélhetési forrást. A betelepült német lakosokat a szorgalmas és kitartó munkavégzés mellett buzgó vallásosság is jellemezte. ĺgy a környékből sokan keresték fel a pilisborosjenői búcsújáróhelyet. A II. világháború után a lakosság 90%-át kitelepítették, helyükre a Felvidékről és Erdélyből jöttek magyar családok. Napjainkban német nemzetiségi falu, része a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének.
(forrás: Wikipedia)

Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény >>
A Wikipédia oldala Pilisborosjenőről >>
Kedvcsináló képek >>

Találkozó, regisztráció 9.00-tól:

 • A Szt. Vendel emlékműnél, a nagy, zöld SÁTORNÁL
 • a Vizsla Túra Stáb tagjai UV sárga mellényt viselnek a túra teljes ideje alatt

Kétféle regisztráció:  
   1. Előre bejelentkezetteknek
   2. Előre nem bejelentkezetteknek 

Amivel minden kutyát és gazdit várunk:

 • Vizsla Túra biléta a kutyáknak
 • kutyaürülék-felszedő zacskók
 • ásványvíz
 • kutyakeksz a fressnapf_logo.jpg jóvoltából

      Ajándékcsomagok:

 • a 3 legfiatalabb vizslának (születési dátum alapján)
 • a 3 legidősebb vizslának (születési dátum alapján)
 • a 3 legmesszebbről érkezett vizslának
  (a regisztráció során megadott lakcím/irányítószám alapján Pilisborosjenőhöz képest)

      Portréfotózás:

     Állatorvosi ügyelet: a túra teljes ideje alatt:

 • állatorvosunk: dr. Bakó Natália
 • a tanácsadásért, illetve a szükséges orvosi ellátásért nem kell külön fizetni
 • elérhetőségek: +36 20 456 4696 vagy

Túra turnusok:

 • az első túra indulása: 9.00-kor
 • az utolsó túra indulása: 10.30-kor

Öltözködési tanácsok: Javasolt a kirándulásra alkalmas ruházat, valamint túracipő.

Fontos szabályok:

 • A kutyaürüléket minden gazdinak példamutatóan össze kell szedni, melyhez zacsit a regisztrációkor biztosítunk.
 • Csakis minden oltással rendelkező és nem tüzelő állatok érkezzenek a túrára.
 • Minden gazdi gondoskodjon egyedi megkülönböztető jelről (pl. jellegzetes színű sál, kendő, nyakörv, hám) a kutyája számára.
 • Kizárólag olyan gazdik jelentkezzenek a túrára, akik teljes körű felelősséget vállalnak kutyájuk viselkedéséért!
 • A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt; kártérítés a rendezőktől semmilyen jogcímen nem igényelhető!
 • A túra közben bekövetkező esetleges balesetekért a szervezők nem tudnak felelősséget vállalni!

A túra helyszíne megközelíthető:

A Szt. Vendel emlékmű GPS koordinátái: E 47,61056° K 18,98658°, de ha ezekkel az adatokkal nem elérhető a hely, akkor 2097 Pilisborosjenő, Fő utca 83. címet elérve pár méterrel a cél előtt vagytok. (Az utca névtáblákon a való világban „Fő út” van feltüntetve, de az én virtuális GPS térképem „Fő utca”-ként ismerte fel, de ez ne zavarjon benneteket.)

A helyszínt két irányból lehet megközelíteni:

1. a 10-es út (Külső Bécsi út) -> Üröm -> Pilisborosjenő
Budapestről a 10-es úton Dorog felé kell haladni (Bécsi úton kifelé a városból). Lesz egy vasúti átjáró, innen 1,5km-re a 2. közlekedési jelzőlámpánál tábla jelzi Üröm/Budakalász/Pilisborosjenő-t, itt kell jobbra kanyarodni. 2,2km-es kanyargós szakasz következik Üröm központjáig (lesz egy éles balos törés is a főútban, jobb oldalon a templom, balra egy kis tér), itt jelzi a tábla pilisborosjenői elágazást, balra kell kanyarodni. (Korábban is lesz egy tábla, amelyik Pilisborosjenőt jelzi, de az az út nagyon rossz minőségű, ezért csak kihívást kedvelő, erős idegzetű vállalkozóknak ajánlom.) 

2. 11-es út (Szentendrei út) -> Budakalász-> Üröm -> Pilisborosjenő
Budapestről a 11-es úton Esztergom felé haladunk, a Szentendrei útról a budakalászi lehajtónál kell letérni (Budakalászi Cora, Megyeri híd után lesz a budakalászi lehajtót jelző tábla), két körforgalomban továbbra is Budakalász felé kell tartani. Budakalász központjában a főút egy Hév átjárón keresztül halad, majd a főút élesen balra kanyarodik, innen 150-200m-re tábla jelez Üröm felé egy jobb kanyart. Üröm központjában (templom előtt) pedig jobbra jelzi a tábla a pilisborosjenői leágazást.  

pbj_bp_retusalt_jo_500_345_jpg_magas.jpgA két út innen együtt halad. Pilisborosjenőn a főútvonalon kell haladni 2,4km-t egészen a „Fő út/utca” végéig. Lesz bal kéz felől egy kicsi buszforduló, majd két fekvőrendőrön is keresztül kell hajtani. Jobb kéz felől a bozóton túl láttok majd egy sportpályát, itt már egészen közel vagytok, még pár métert lehet a köves úton haladni, jobb kéz felől egy bozótos fás részen közvetlenül az út mellett lesz a Szt. Vendel emlékmű. Parkoljatok le az út szélén valahol, itt találkozunk, innen már gyalog megyünk tovább.
Segítség: http://www.utvonalterv.hu vagy http://terkep.t-online.hu

Részvételi hozzájárulás: 1.000 Ft/kutya (...tehát nem 1.000 Ft/ember!), melyet a regisztráció során fogjuk gyűjteni.

Jelentkezés:

 • a e-mail címen az üzenet tárgy rovatában feltüntetett "Pilisborosjenő" címmel
 • akik eddig még nem regisztrált tagunk (még nem voltak velünk kirándulni), illetve már voltak, de hiányosan adták meg adataikat, azoktól az alábbi adatokat is kérjük:

1.

a vizsla

nevét

 

 

születési évét/hónapját/napját

 

 

nemét

2.

a gazdi

nevét

 

 

e-mail címét

 

 

mobilszámát

 

 

pontos lakcímét

Tudnivalók!

 • Nagyon sok éhes kullancs lakik a vidéken és már izgatottan várnak minket!
 • Mivel az út során sajnos nem lesz ivóvíz utántöltésre lehetőség, kiemelten kérjük, hogy mindneki hozzon magával elegendő vizet a kutyája és saját maga számára!
 • Távcsövet is érdemes hozni!

Mivel a kutyatulajdonosok jelentkezésük elküldésével igazolják, hogy a 25. Vizsla Túra felhívását végigolvasták, valamint annak részleteit tudomásul vették, elfogadták és magukra nézvést irányadónak tekintik, minden beérkező jelentkezést archiválunk.