CikkekPowered by NetOffice

2008. március 18. kedd


Amerikai vállalatok ezrei engedik meg az alkalmazottaiknak, hogy kutyáikkal, macskáikkal járjanak be a munkahelyükre. A tapasztalatok szerint a dolgozók így kevesebbet hiányoznak, sőt, jobban tudnak összpontosítani a munkájukra.

állatbarát munkahely.jpgMár több, mint hatezer Egyesült Államok-beli cég engedélyezte hivatalosan, hogy az alkalmazottak - amennyiben óhajtják - háziállataikkal együtt jelenjenek meg a munkahelyükön. Cserébe viszont ezek a cégek azt várják el a dolgozóiktól, hogy rendszeresen bent üljenek az íróasztaluknál, és tegyenek meg mindent a cég érdekében. Hiányzás esetén a gyerere nem lehet hivatkozni - hiszen az állami intézményrendszer (elvileg) tökéletesen megoldja a kicsik őrzését, ellátását napközben -, az pedig szinte lehetetlen, hogy egy házi kedvenc miatt mulasszon valaki.

Pedig a gazdik egyáltalán nincsenek olyan egyszerű helyzetben.

Míg a szülők bölcsődébe, óvodába, iskolába küldik a gyerekeket, délutánra és hétvégére pedig képzett bébiszittert fogadhatnak melléjük, addig a háziállatok tulajdonosainak nincs túl sok lehetőségük. A "dogsitter" és a "catsitter" intézménye ugyan nem ismeretlen az Egyesült Államokban, de szolgálataikat jobbára csak a gazdagabbak vehetik igénybe. Így aztán a gazdik nagy része kénytelen otthon hagyni négylábú barátját, hogy azután napközben folyton az járjon az eszében, hogy az vajon épp mit tép szét, mit piszkít be, vagy mivel sebesíti meg magát.

Az állatbarát cégek azonban - köztük a legismertebb, a kaliforniai székhelyű Google társaság - egy ideje új filozófiát vallanak. A pontosabb, jobb munkavégzés érdekében megengedik, hogy alkalmazottaik kutyáikat pórázon, macskáikat kosárban, vagy dobozban magukkal hozzák a munkába. Tapasztalataik pedig azt mutatják, hogy a gazdik így kevesebbet lógnak a munkahelyükről, és sokkal jobban tudnak összpontosítani a munkájukra, ha kedvencüket biztonságban tudják - az íróasztaluk alatt. A tudósító értesülései szerint mindez fokozottan érvényes a női alkalmazottakra.

A vállalatok attól tartanak, hogy ha a dolgozókon múlna, akkor az irodaházak rövidesen állatkertté változnának. Mégis: sok helyen sikerült az alkalmazottaknak keresztülvinni az akaratukat, és jelenleg már több tízezren élvezhetik napközben háziállatuk társaságát. A cikk idézi a Dogster kutyabarát szervezet házi közvélemény-kutatásának eredményét is, miszerint az amerikai kutyatulajdonosok egyharmada hajlandó lenne akár fizetése 5 százalékáról is lemondani, ha ez volna az ára annak, hogy kutyájával együtt járhasson dolgozni.


Az eredeti cikk az Origo Női Lapozó rovatában található