Vizsla VigaszPowered by NetOffice

Fruzsi vizsla (2010. 01. 29. - 2014. 03. 15.) története

„Fájó szívvel tudatom, hogy Fruzsi nevű vizslalányom, a Vizsla Túra stáb tagja szombat este átkelt a Szivárványhídon az Örök Vadászmezőkre. Szervezete feladta a harcot a betegségeivel szemben és örökre elaludt. Nagyon szerettünk és mindig is szeretni is fogunk, drága Fruzsókám! Emléked örökké a szívünkben fog élni és sosem feledjük azokat a szép éveket, amiket együtt töltöttünk. Nagyon hiányzol nekünk, embertársaidnak és Mirza vizslatesódnak is! Boldog vagyok, hogy én lehettem a te Gazdianyud.”

Ezekkel a sorokkal záródik annak a kutyalánynak a története, akiről most mesélni szeretnék.

fruzsi 076.jpg

Fruzsi 2010. január 29-én született és 6 hetesen került hozzám, nem  valami jó helyről - de én úgy gondoltam, hogy legalább egy vizsla baba kerüljön jó helyre…! Nagyon édes, könnyen tanítható, értelmes, okos kiskutya volt. Bújós, puszilkodós és végtelenül jó szívű más kutyákkal. Mindenkit levett a lábáról! Kiskora óta beteges volt, de sajnos túl későn derült ki, valójában mi a baja, amikor megtaláltuk a mi drága doktornéninket, Dr. Rohn Emesét (aki mindenben segített nekünk).

Pár Vizsla Túrára még el IMG_0019.JPGtudtam vinni, az idő előrehaladtával azonban már egyáltalán nem akart sétálni, többször le is blokkolt menet közben s ilyenkor semerre sem mozdult, csak morgott. Később már az utcára sem jött ki, végül az autóm közelébe se. Utólag derült csak ki, mindez a betegsége miatt volt így, mivel az agyában komoly károsodás történt az évek során.

2012-ben úgy gondoltam, befogadok mellé ideiglenesbe egy vizslalányt, hátha jót tesz neki a társaság, kicsit kimozdítja őt a kis világából.1382525838098.jpg Mirzát 1 hét gondolkodási idő után fogadtam örökbe, mivel Fruzsi azonnal elfogadta, befogadta s az ő révén találtam rá a doktornőre. 2013. januárjában volt az első olyan vizsgálata ahol kiderült, hogy enzimhiányos és ebből adódóan nem tud rendesen emészteni. Októberben kezdett rosszabbodni az állapota, s az újabb laborvizsgálat kimutatta, hogy hasnyálmirigy gyulladása van. Decemberben arra is fény derült, hogy cukorbeteg. Év végén kezdtük el az inzulinozást, ami sajnos javítani nem, csak szinten tartani tudta az állapotát a folyamatos szervkárosodások mentén.

2014-ben épp a Nemzeti Ünnep napján adta fel szervezete a betegségekkel szembeni harcot – az ő Szabadságharca nem zárult sikerrel…

Az együtt töltött éveink során mindvégig úgy éreztem, nincs jogom elvenni az életét csak azért, mert beteg lett és meg kell adnom neki az esélyt a gyógyuláshoz! Ezért tettem meg mindent az érdekében, amit csak tudtam… Halálát a mai napig próbálom feldolgozni, hiszen Ő volt nekem a VIZSLASZERELEM kezdete. S bár nem sokáig lehettünk együtt, boldogok voltunk. Semmit sem bántam meg mindabból a lemondásból, amivel az ápolása járt.

1378829_10200270335281086_788866238_n.jpg P1040846.JPG P1020404.JPG

A gyászfeldolgozásomban nagy segítségemre van Tuza Erika, a Vizsla Vigasz vezetője, aki maga is átélte azt, amin most én megyek keresztül. Többek között az ő hatására fogadtam örökbe Mirza mellé egy vizslalányt, Lego-Lunát a Vizslamentőktől. Ő persze nem pótolja és nem is pótolhatja Fruzsit, mégis boldogságot okoz nekünk és újra kerek az életünk.

fruzsi 072.jpg 201005fruzsi 002.jpg

Bereczky Mónika, Vizsla Túra stábtag