Vizsla TúrákPowered by NetOffice

2010. május 17. hétfő


"Kedves Vizsla Túrázók!

Az elmúlt hetek esőzései nyomán a  Pilis erdeiben sajnos kedvezőtlen helyzet alakult ki. A biztonságot szem előtt tartva a korábbi tervünkhöz képest változtatjuk a májusi Vizsla Túra útvonalát. A veszélyesnek minősített erdős szakaszokat  elkerülve földutakon, cserjés területen kirándulunk majd. Látnivalók út közben: Fehér-hegyi kőbánya, "Egri vár", Teve-szikla.
Útvonal hossza: 3,7 km.
Szintemelkedés a túra alatt: 120 m.
Sárra lehet számítani, gumicsizma ajánlott!
Reméljük minél többen velünk tartanak ezen a májusi kiránduláson is!

Üdvözlettel: A Szervezők"


kep.jpg
2010. május 30., vasárnap
„Pilisborosjenő”
Regisztráció:
10.00-tól, utolsó turnus 11.00-kor.
A túra hossza: 12 km, nehézségi foka: ****
Mindenképp csak azok jelentkezzenek, akik vállalni tudják a jelzett nehézségű túrát!

 
Újabb közös kirándulásra hívunk minden vizslát a gazdájával együtt. A májusi Vizsla Túra alkalmával a Pilisi-hegységben kalandozunk!
A Nagy-Kevély 534m magas csúcsáról páratlan panorámában lesz részünk. A csúcs felé kapaszkodva megtekintjük a Nagy-kevélyi Kőfülkét, majd elhaladunk a régi kőbánya sziklafala mellett. Megtekintjük a Mackó-barlangot, mely a kőkorszakban emberi tanyahely volt. Visszaúton az „Egri vár” makettjénél sétálunk, ahol az „Egri csillagok” c. filmet forgatták. Utolsó állomásunk a Teve szikla, mely érdekes formájával vált Pilisborosjenő jelképévé.

Nem titkolt célunk, hogy a rendezvényen ne csak négylábú kedvenceinket fárasszuk le alaposan, de mi gazdik is új embereket, barátokat ismerjünk meg. Szeretnénk továbbá, ha minél több és eltérő életkorú vizsla találkozhatna egymással, elősegítve a szocializációjukat. Várunk tehát mindenkit, akinek ilyen vagy olyan, saját vagy kölcsönkutyája, innen vagy onnan levő vizslája van és szívesen töltene el egy vasárnapot többedmagával. Várunk minden olyan vizslát, aki nem veszekedős, így kutyaközösségbe vihető. Természetesen szeretettel várunk minden vizslabarátot és kutyakedvelő embert.

A túra helyszíne megközelíthető:

A) 10-es út (Külső Bécsi út) -> Üröm -> Pilisborosjenő
Budapestről a 10-es úton Dorog felé kell haladni (Bécsi úton kifelé a városból). A vasúti átjáró után 1,5km-re a 2. közlekedési jelzőlámpánál tábla jelzi Üröm/Budakalász/Pilisborosjenő-t, itt kell jobbra kanyarodni. 2km-es kanyargós szakasz következik Üröm központjáig, itt jelzi a tábla pilisborosjenői elágazást, balra kell kanyarodni.

B) 11-es út (Szentendrei út) -> Budakalász-> Üröm -> Pilisborosjenő
Budapestről a 11-es úton Esztergom felé haladunk, a Szentendrei útról a budakalászi lehajtónál kell letérni majd két körforgalomban továbbra is Budakalász felé kell tartani. Budakalász központjában a főút egy Hév átjárón keresztül halad, majd a főút élesen balra kanyarodik, innen 150-200m-re tábla jelez Üröm felé egy jobb kanyart. Üröm központjában (templom előtt) pedig jobbra jelzi a tábla a pilisborosjenői leágazást.

terkep.jpgA két út innen együtt halad. Pilisborosjenőn a főútvonalon kell haladni 2,5 km-t egészen a „Fő út/utca” végéig, két fekvőrendőrön is keresztül kell hajtani. Jobb kéz felől a bozóton túl láttok majd egy sportpályát, itt már egészen közel vagytok, még pár métert lehet a köves úton haladni, jobb kéz felől egy bozótos fás részen közvetlenül az út mellett lesz a Szt. Vendel emlékmű. Innen már gyalog megyünk tovább.
A találkozási pont GPS koordinátái: E 47,61056° K 18,98658°
Távolság Bp-től: 15 km.
Segítség: http://www.utvonalterv.hu vagy http://terkep.t-online.hu

Regisztráció 10.00-tól:

 • A nagy, zöld SÁTORNÁL
 • a Vizsla Túra Stáb tagjai UV sárga ruházatot viselnek a túra teljes ideje alatt

Kétféle regisztráció:

 1. Előre regisztráltaknak
 2. Előre nem regisztráltaknak

Túraútvonal:

 • hossz: 12km
 • szintkülönbség: 500m
 • Időtartam: 4-5 óra

Bár utunk során több helyen tartunk pihenőt, kérjük, hogy azok a gazdik jelentkezzenek, akik vállalni tudják a 12 km hosszú, ****-os nehézségű túrát.

Útvonal leírás:

kep_3.jpgkep_2.jpgA 4-5 órás túra során gyönyörű panorámában lesz részünk a Nagy-Kevély 534 m magas csúcsáról, körbepillantva a Dunát, a Budai-hegységet és a Pilis legjelentősebb csúcsait is láthatjuk.
A csúcs felé kapaszkodva lehetőségünk lesz megtekinteni a Nagy-kevélyi Kőfülkét, melyet a helyiek Szódás-barlangnak is hívnak. Majd elhaladunk a régi kőbánya sziklafala mellett.
kep_5.jpgkep_4.jpgA Kis-Kevély túloldalán felfedezzük a Mackó-barlangot. A barlang feltárása során az egymás alatt elhelyezkedő rétegekből a jégkor állatvilágának gazdag csontleletei kerültek elő, mint a barlangi medve, barlangi oroszlán, gyapjas orrszarvú, rénszarvas, füttyentő nyúl, óriásgím vagy a jégkori szamár. A kőkorszakban évezredeken át emberi tanyahely volt. Mai lakói a denevérek.
kep_6.jpgLátogatást teszünk az Egri várnál, 1968-ban Várkonyi Zoltán itt forgatta a Gárdonyi Géza regényéből készült „Egri csillagok” című film egyes részleteit, melyhez díszletként építették fel az Egri vár mását. A környező völgyben és dombokon játszódtak a nagy csatajelenetek.
kep_7.jpgUtolsó állomásként a Teve-sziklát látogatjuk meg. Ezt az érdekes sziklaalakzatot triász fődolomit alkotja. A dolomitot a földtörténet oligocén időszakában kovás forró vizes oldatok járták át, amitől keménysége és ellenálló képessége megnőtt. A kovás részek kevésbé pusztultak, mint a körülötte lévő, könnyen aprózódó dolomit, így kipreparálódtak és érdekes formájú sziklatornyokként meredeznek a magasba. A sziklák melletti bányában a dolomitot és az erre települt hárshegyi homokkövet bányászták.

Ajánlott felszerelés: bokát stabilan tartó túracipő, elegendő mennyiségű ivóvíz gazdik és kutyusok részére. (Szendvics, csoki, szőlőcukor.) Távcső. Ajánlott a kullancs és szúnyog elleni védekezés.

Ajánlott linkek: 
Ízelítő >>
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pilisborosjen%C5%91
http://www.kevelyhegyitanosveny.eoldal.hu/
http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=2406

Túra turnusok indulása:

 • Első turnus 10:00
 • Utolsó turnus 11:00

Amivel minden kutyát és gazdit várunk:

 • Vizsla Túra biléta a kutyáknak
 • kutyaürülék-felszedő zacskók
 • ásványvíz

kendo.jpgAjándékcsomagok:

 • a 3 legfiatalabb vizslának (születési dátum alapján)
 • a 3 legidősebb vizslának (születési dátum alapján)
 • a 3 legmesszebbről érkezett vizslának (a regisztráció során megadott lakcím/irányítószám alapján Pilisborosjenőhöz képest)

Portré fotózás:

Állatorvosi ügyelet a túra teljes ideje alatt:

 • A Vizsla Túra új hivatalos állatorvosa: Dr. Bendzsel Dániel, Hungarovet Állatorvosi Rendelő (bemutatkozója itt olvasható >>)
 • a tanácsadásért, illetve a szükséges orvosi ellátásért nem kell külön fizetni
 • a Vizsla Túrára való jelentkezéskor kérjük előre jelezzék a gazdik, ha egy kutya esetleg valamilyen (akár enyhébb) betegségben szenved, estleg jobban kell rá figyelni (pl epilepsziás, szívbeteg, volt már allergiás reakciója rovarcsípésre, stb).
 • elérhetőségek: +36 70 637 0352 vagy 

Fontos szabályok:

 • A kutyaürüléket minden gazdinak példamutatóan össze kell szedni, melyhez zacsit a regisztrációkor biztosítunk.
 • Csakis minden oltással rendelkező és nem tüzelő állatok érkezzenek a túrára.
 • Minden gazdi gondoskodjon egyedi megkülönböztető jelről (pl. jellegzetes színű sál, kendő, nyakörv, hám) a kutyája számára.
 • Kizárólag olyan gazdik jelentkezzenek a túrára, akik teljes körű felelősséget vállalnak kutyájuk viselkedéséért!
 • A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt; kártérítés a rendezőktől semmilyen jogcímen nem igényelhető!
 • A túra közben bekövetkező esetleges balesetekért a szervezők nem tudnak felelősséget vállalni!

Részvételi hozzájárulás: 1.000 Ft/kutya (...tehát nem 1.000 Ft/ember!), melyet a regisztráció során fogjuk gyűjteni.

Jelentkezés:

 • a e-mail címen az üzenet tárgy rovatában feltüntetett "Pilisborosjenő" címmel
 • akik eddig még nem regisztrált tagunk (még nem voltak velünk kirándulni), illetve már voltak, de hiányosan adták meg adataikat, azoktól az alábbi adatokat is kérjük:

1.

a vizsla

nevét

 

 

születési évét/hónapját/napját

 

 

nemét

2.

a gazdi

nevét

 

 

e-mail címét

 

 

mobilszámát

 

 

pontos lakcímét

Mivel a kutyatulajdonosok jelentkezésük elküldésével igazolják, hogy a 32. Vizsla Túra felhívását végigolvasták, valamint annak részleteit tudomásul vették, elfogadták és magukra nézvést irányadónak tekintik, minden beérkező jelentkezést archiválunk.